Jazyková škola
a překladatelská agentura

Buďte s námi online Přihlašte se online ZDE

Trh jazykových škol je přesycen. Jakou jazykovou školu si mám vybrat?

10.6.2012

Jestliže uvažujete o zápisu do jednoho z jazykových kurzů angličtiny, rozhodujete se také o výběru správné jazykové školy. V Moravskoslezském kraji najdete několik velkých i malých jazykových škol, které soupeří mezi sebou o své studenty.

Proto se dá čekat, že některé jazykové školy chtějí vzbudit zájem studentů tím, že nabízejí „převratné metody výuky angličtiny“, nezbytné doplňkové materiály a slovíčka do mp3 přehrávačů, „nejefektivnější“ e-learning, ty nejzkušenější lektory angličtiny, nejlepší ceny jazykových kurzů apod.

 

Dá se tomu však věřit?

Mnoho z vás jsou špatnou kvalitou bývalé jazykové školy ponaučeni. Situace na trhu jazykových škol je jak na politickém trhu, některé jazykové školy vám „naslibují hory doly, a přitom skutek utek“.

Jak si tedy mám vybrat kvalitní jazykovou školu? Jak si ověřit, že vám jazykový kurz angličtiny opravdu přinese to, co očekáváte a nevyhodíte za něj zbytečně peníze?

Následující body vám měly lépe pomoci při rozhodování o výběru té správné jazykové školy. Při rozhodování o výběru jazykové školy si vytvořte seznam preferencí, nároků a požadavků, které by jazyková škola měla splňovat.

Každá jazyková škola totiž není stejná a jste to přece vy, kdo hledá takový jazykový kurz, z kterého bude maximálně spokojený.

Možnosti jsou veliké, nebojte se proto si vybírat!

 

1. Zjistěte si všechny detaily ohledně jazykové školy

Doporučuji si předem co nejpodrobněji zjistit veškeré informace ohledně jazykové školy – jak dlouho jazyková škola působí na trhu jazykového vzdělávání, kdo jazykovou školu vede, na jaké jazyky se jazyková škola specializuje. Jestliže se specializuje výhradně na angličtinu, lépe pro vás.

Snažte se také co nejpodrobněji zjistit, jak bude váš jazykový kurz vypadat – jaký je maximální počet studentů v jazykovém kurzu, z jakých učebních materiálů se budete učit, kdo bude váš lektor, jaké metody a pomůcky jsou v jazykových kurzech používány, jaký je rozsah výuky, kde, v které dny a časy bude váš jazykový kurz probíhat.

Nezapomeňte, že v případě, že nebudete věnovat těmto informacím přílišnou pozornost, můžete si zakoupit kurz angličtiny v takové jazykové škole, která nepůsobí na trhu ani jeden školní rok, nebo takovou jazykovou školu, kterou vedou lidé, kteří s výukou angličtiny nemají žádné zkušenosti. Buďte proto pečliví!

 

2. Informujte se o referencích a zkušenostech s jazykovou školou

Jestliže znáte někoho, kdo do jazykové školy chodil, je dobré se zeptat na jeho zkušenosti a spokojenost nejen s jazykovou výukou, ale také s celým prostředím jazykové školy. Uvědomte si však, že jen málo studentů prošlo více jazykovými školami. V případě, že nikoho neznáte, věnujte proto čas pročítáním recenzí jazykových škol na různých diskuzích na internetu, informování se spolužáků, kolegů z práce, kamarádů. Je opravdu dobré vědět, jak byli studenti s danou jazykovou školou spokojeni.

Pokud je cílem vašeho studia angličtiny složení zkoušky, zjistěte si také, jaká byla úspěšnost studentů v jednotlivých jazykových školách. Pokud bude úspěšnost veliká, bude to svědčit o kvalitě jazykové školy.

 

3. Navštivte jazykovou školu osobně a informujte se o jazykových kurzech u koordinátora jazykové školy. Pokud jazyková škola nabízí ukázkovou hodinu, neváhejte a využijte ji.

Při první návštěvě jazykové školy se hodně ptejte a všímejte si, jak je koordinátor jazykové školy schopen reagovat na vaše otázky. Vnímejte atmosféru jazykové školy. Jestliže vás koordinátor nepřesvědčil, zkuste se společně dohodnout na ukázkové hodině zdarma v jazykovém kurzu, o který máte nejvíce zájem.

Pokud uvažujete o více jazykových školách, která pořádá jazykové kurzy, neváhejte a běžte si obhlédnout, jak to v jazykové škole chodí. Je to jedinečná možnost, jak si udělat představu o průběhu jazykového kurzu a celém zázemí jazykové školy. Zjistíte také, jestli vám daný lektor vyhovuje. Pokud vám zaměstnanci jazykové školy nejsou při první schůzce sympatičtí, běžte raději o dům dál.

 

4. Ověřte si v jazykové škole odbornost lektorů angličtiny

Ověřte si, zda jazyková škola zaměstnává lektory s dostatečnou kvalifikací pro výuku angličtiny. Je  také pravda, že ne každý rodilý mluvčí musí být dobrý pedagog jen proto, že je to jeho rodný jazyk.

Budete-li mít možnost získat informace ohledně lektorů dané jazykové školy, určitě tak udělejte. Výuka vedená kvalifikovanými rodilými mluvčími či kvalitními a řádně kvalifikovanými českými lektory je samozřejmě tou nejlepší volbou.

 

5. Udělejte si rozřazovací test a vyberte si správnou jazykovou úroveň

Každá dobrá jazyková škola nabízí písemný nebo online rozřazovací test, popřípadě osobní pohovor, na základě kterých budete zařazeni do vhodné studijní skupiny odpovídající vaší pokročilosti a vašim potřebám. Řada dobrých jazykových škol nabízí online test přímo na svých internetových stránkách. Také případný přechod do jiné třídy by neměl být pro kvalitní jazykovou školu problém.

 

6. Nevěřte zázračným metodám

Žádná supermetoda vás anglicky nenaučí. V rámci každé metody je nutné studovat. Metoda vám však může pomoci se správně namotivovat a uchopit studium správným směrem. Výběr učební metody je velmi individuální, každému vyhovuje něco jiného. Je proto dobré se v jazykových školách o metodě jejich výuky informovat předem a zkusit si zajít na zkušební hodinu, kde ihned zjistíte, zda jste si vybrali správně.

 

7. Nevybírejte jazykový kurz podle ceny.

Jazykový kurz angličtiny nehodnoťte pouze podle ceny. Cena většinou kvalitu jazykového kurzu ovlivňuje. Pokud je jazykový kurz podezřele levný, bývá v něm většinou nějaký háček (nekvalifikovaní lektoři, online výuka apod.). Na druhé straně, není nutné si vybrat také přehnaně drahé jazykové kurzy, které obvykle nebývají o tolik kvalitnější. Raději se zaměřte na to, aby vám vyhovoval způsob vedení, zaměření jazykového kurzu a jeho úroveň. Po absolvování jazykového kurzu byste měli obdržet certifikát, který můžete předložit například v zaměstnání.

 

8. Jazykové zkoušky

Pokud chcete absolvovat některou z uznávaných jazykových zkoušek a získat certifikát, pečlivě si ověřte, jak která jazyková škola dokáže své studenty ke zkouškám připravit, jak jsou studenti úspěšní a na které jazykové zkoušky jazyková škola připravuje.

Především Cambridgeské zkoušky nejsou levnou záležitostí a tak rozhodně stojí za námahu si vybrat takovou jazykovou školu, která vás na zkoušku kvalitně připraví.

Zaměřte se na ty jazykové školy, ve kterých učí přímo oprávnění zkoušející pro Cambridge, neboť tak máte zaručenou nejen kvalitu jazykové školy, ale také kvalitní a důkladnou přípravu vedenou odborníky.

 

Věřím, že Vám tyto body pomohou si vybrat tu správnou jazykovou školu :-). Hodně štěstí!

zpět


lektor angličtiny v Ostravě

Kontaktujte nás

abc english
Sídlo jazykové školy a vedení
jazykových kurzů Ostrava
Tvorkovských 5
709 00 Ostrava-Mariánské Hory

Najít adresu na mapě
Zobrazit všechny pobočky

Mobil: +420 775 554 673
Telefon: +420 596 616 058
info@abcenglish.cz

Otevírací doba:
Po - Čt 8:30 - 16:30

British Council Partner Institution Oxford quality

Britské centrum a také British Council spolupracuje s jazykovou školou abc english, kterou doporučuje pro přípravu ke cambridgeským zkouškám.