Jazyková škola
a překladatelská agentura

Buďte s námi online Přihlašte se online ZDE

Angličtina je nekonečný boj! Přináším vám 5 tipů, jak se během jednoho roku dostat o jednu jazykovou úroveň výše!

31.1.2015

Chcete se zlepšit v angličtině a nevíte jak na to? Marně přemítáte jak efektivně využít váš čas tak, abyste se ve svých jazykových schopnostech posunuli dále? Právě pro vás jsme připravili tento článek.

Může vám v tomto ohledu ušetřit námahu. Dozvíte se zde, jak se v angličtině posunout o celou úroveň výše, a to navíc v poměrně krátké době.

Poznatky vycházejí z mých vlastních zkušeností, kdy jsem pomocí těchto kroků poskočil během jednoho roku z úrovně A2 na úroveň B1. Pokud se vám podaří dodržet všechny kroky a budete je provádět svědomitě, musíte zákonitě dosáhnout zhruba stejného nebo lepšího výsledku. 

Jazykový kurz má obrovskou sílu!

První krokem, na který byste se ve strastiplné cestě učebního procesu měli zaměřit, je absolvování příslušného jazykového kurzu.

Zde vám vyučující pomůže odstranit hlavní nedostatky. Přidáte nová slova do vlastní slovní zásoby, kterou nosíte v hlavě. Naučíte se nové poznatky v oblasti gramatiky. Případně, za předpokladu, že jste některé věci již do této doby zvládli, tyto dovednosti pouze oprášíte.

Výhodou absolvování kurzu je také to, že se zde naučíte anglicky konverzovat. Mnohdy kurz angličtiny člověku pomůže překonat zbytečný ostych z mluvení, se kterým se setkáváme zejména u začátečníků. Kurz bude vaše první štace, která vám pomůže s tímto blokem bojovat. Druhá a nejcennější znamená pobyt v zahraničí, o čemž se zmíníme v dalším bodě.

Jazykový kurz volíme vždy podle své jazykové úrovně. Je pochopitelné, že pokročilejší angličtinář se na nižší úrovni kurzu, než který mu přísluší, bude nudit, a kurz mu toho mnoho nepřinese. Příliš vysoká úroveň pro vás zase bude zbytečně obtížná a dopadnete stejně.

Pokud nevíte, na jaké úrovni se, co se týče vašich schopností v angličtině, momentálně nacházíte, projděte si online test, který jsme pro tento účel připravili. Najdete jej na našich internetových stránkách. Test slouží k objektivnímu posouzení vaší úrovně. Nyní vám již nic nebude bránit v tom, abyste si pro vás vhodný kurz zařadili do svého plánu.

Tak například, já jsem v té době podle online testu byl na úrovni A2 (mírně pokročilý). Absolvoval jsem proto jazykový kurz pro mírně pokročilé v jeho intenzivnější formě, která se skládá ze tří vyučovacích hodin týdně, což je samozřejmě přínosnější. 

Pracovní nebo studijní pobyt v zahraničí

Nyní se dostáváme k naprosto stěžejnímu kroku vaší cesty za lepší angličtinou. Jedná se o bezesporu nejdůležitější krok ze všech jmenovaných v tomto článku, protože pro vás bude nejpřínosnější. Před cestou do zahraničí však doporučuji absolvovat rozhodně také krok první, protože bez něj by to bylo velmi obtížné. Hned si vysvětlíme proč. 

Za prvé totiž budete ihned po příjezdu bojovat s již zmíněným ostychem z komunikace, který je navíc silnější při hovoru s nativně hovořícím člověkem. To je největší problém zejména u začátečníka, který obvykle pramení z toho, že si při hovoru není jist, zda danou větu řekl gramaticky správně. Zahraniční pobyt vám ukáže, že je třeba se hlavně snažit komunikovat a nebát se, i když mluvím s určitými chybami. Rodilý mluvčí je na to při hovoru s cizincem zvyklý. Osobně se mi nikdy nestalo, že by to kdokoliv dával nějakým negativním způsobem najevo.

Za druhé, na kurzu vás obvykle donutí zopakovat si, co už umíte. Až na výjimky budete jistě souhlasit, že před případným odjezdem do zahraničí v tomto ohledu obvykle sami nic neuděláte. Do zahraničí díky kurzu tak můžete jet s větším sebevědomím, což určitě není na škodu.

Pozor! Je třeba pamatovat na jednu důležitou věc. Pokud se dostanete na pracovní nebo studijní pobyt v zahraničí, je velice důležité snažit se být za každé situace samostatný. Mnoho lidí pobývá v anglicky mluvících zemích i měsíce či roky, aniž by se něco výrazně naučili. To proto, že tráví čas ve svých komunitách, kde hovoří svým jazykem. Pokud vyrazíte do zahraničí s kamarády z Česka, snažte se volný čas trávit co nejvíce s rodilými mluvčími, udělejte si kamarády mezi nimi a snažte se neustále mluvit a všímat si, jaké slova a obraty používají.

Vyhledávejte a zdůvodňujte si gramatická pravidla, která jste slyšeli. Seznamte se s co nejvíce rodilými mluvčími, komunikace s cizinci odjinud nepřinese příliš dobré výsledky. Zejména pokud se jedná o slovanské národy a podobně, protože na tom s angličtinou bývají podobně jako my.

Co se týká mé zkušenosti, pracoval jsem během daného roku tři měsíce v Anglii. Vyrazil jsem tam však zcela sám, což mi v tomto ohledu výrazně pomohlo. Samozřejmě platí, čím delší pobyt, tím lepší. Myslím se, že tři měsíce je minimum, aby člověk začal trochu více rozumět. Jakkoliv dlouhá příležitost je však lepší než nic.

Čtení knih v angličtině

Znalosti a dovednosti nabyté v kurzu a zahraničí můžete dále pilovat, osvěžovat a ještě vylepšovat čtením anglických textů. Pokud máte rádi četbu, ať již beletrii či odbornou literaturu, je dobré začít se čtením knih v angličtině. Pro začátek můžete začít s knihou, kterou jste již četli v češtině. Jelikož víte, o co se v ní zhruba jedná, bude se vám číst snadněji. Je dobré si vyhledávat slovíčka a jiné aspekty jazyka, kterým jsme neporozuměli, ověřovat a zdůvodňovat je. Doporučil bych si slovíčka či dané poznámky vypisovat a ve volném čase opakovat.

Studujete-li vysokou školu a nemáte moc času na čtení, lze zkusit vyhledat učebnice z anglicky mluvících zemí. U nás je stejně běžnou praxí, že vysokoškolské učebnice vycházejí z anglosaské literatury. Pokud se naučíte z nich, nemůžete u zkoušky neuspět.

Pokud neradi čtete knihy jakéhokoliv rázu, lze alespoň přesedlat ke čtení anglických novin a zpráv. Na internetu můžete najít spoustu britských a amerických plátků, ve kterých se dozvíte všechny důležité zprávy ze světa. Výhodou je také to, že kvalita renomovaných plátků je obvykle vyšší, než s jakou se setkáte u jakýchkoliv novin u nás.

Sledování filmů a seriálů

Dalším podpůrným prostředkem ve vašem učebním procesu mohou být filmy a seriály v anglickém znění. Zde můžete v praxi poznat běžnou hovorovou řeč, ale také složitější odbornou mluvu. Záleží na tom, co budete sledovat.

Zpočátku můžete využít českých titulků a snažit se přitom vnímat také angličtinu, opět vyhledávat, čemu jste neporozuměli. Po určité době vám to však již nebude stačit, což je signál, že jste dospěli k progresu. Můžete tak přesedlat na titulky anglické. S nimi je to stále o něco jednodušší v porovnání se sledováním daného snímku bez nápovědy, rozhodně však mnohem přínosnější. Titulky se hodí zejména v případech, kdy zde často zaznívá některý z obtížných slangů, a to platí i pro pokročilé angličtináře. Posledním stadiem je poté přechod na sledování filmů bez jakýchkoliv titulků. Toho jsou obvykle schopni jen výrazněji pokročilí jedinci. Záleží samozřejmě na daném snímku a úrovni dialogů. 

Uvědomělé poslouchání hudby

Poslední možností jak průběžně vylepšovat svou angličtinu, kterou si zde uvedeme, je uvědomělé poslouchání hudby

Posloucháte-li hudbu jakéhokoliv žánru obsahující texty, které jsou dnes ve většině případů anglické (kapely chtějí být díky angličtině otevřeny co nejširšímu publiku), můžete se opět zaměřit na použitý jazyk. Je dobré si vyhledávat texty, které jsou ve většině případů dostupné na internetu. Snažte se texty přeložit a pochopit. Snažte se jednotlivá slova v hudbě také reálně slyšet. Nejlepší je poslouchat hudbu osamoceně v klidu, kdy se na ni můžete soustředit. Pokud budete hudbu poslouchat na pozadí při jiné činnosti, obvykle jakékoliv učení nebude příliš možné.

Na závěr....

Užitečné rady nyní znáte, nezbývá než zatnout zuby a pustit se do toho. Good luck!

Chtěli byste se na cokoliv zeptat, popřípadě poradit se s naším Course Managerem? 

Napište nám email na info@abcenglish.cz nebo nám zavolejte na 775 554 673 nebo 596 616 058.

Rádi Vám se vším pomůžeme!

zpět


lektor angličtiny v Ostravě

Kontaktujte nás

abc english
Sídlo jazykové školy a vedení
jazykových kurzů Ostrava
Tvorkovských 5
709 00 Ostrava-Mariánské Hory

Najít adresu na mapě
Zobrazit všechny pobočky

Mobil: +420 775 554 673
Telefon: +420 596 616 058
info@abcenglish.cz

Otevírací doba:
Po - Čt 8:30 - 16:30

British Council Partner Institution Oxford quality

Britské centrum a také British Council spolupracuje s jazykovou školou abc english, kterou doporučuje pro přípravu ke cambridgeským zkouškám.