Jazyková škola
a překladatelská agentura

Buďte s námi online Přihlašte se online ZDE

Angličtina je na prvním místě

16.9.2012

Hledáte práci? Bez znalostí angličtiny se nechytnete!

Při hledání nového zaměstnání si můžete všimnout, že v téměř všech inzerátech je podmínkou nutná znalost angličtiny. Jestliže znalost angličtiny nemáte, nemá cenu, abyste se vůbec o toto místo ucházeli.

V případě, že uchazeč do svého životopisu napíše, že angličtinu ovládá, pravda je často daleko od samotné reality. Většina firem hledá takové zaměstnance, kteří ovládají angličtinu aktivně. Mnozí adepti, kteří tvrdí, že angličtinu ovládají, ve skutečnosti zvládají jen základní nebo mírně pokročilou úroveň angličtiny.

Průzkum týkající se studia cizích jazyků

V letošním roce byl proveden průzkum, kterého se účastnilo 100 mladých lidí. Průzkum se týkal znalosti angličtiny respondentů a postoj k angličtině samotné.

Z výzkumu vyplynulo, že 99% respondentů angličtinu studovalo, popř. stále studuje, což je pozitivní zjištění. Pouze 50% respondentů se angličtině věnuje aktivně. Důvodem je, že angličtinu považují za důležitý pro svůj osobní rozvoj. 25% respondentů si uvědomuje, že bez znalosti angličtiny si nenajdou dobrou práci a uplatnění na trhu práce. ¨

I když se polovina oslovených věnuje angličtině aktivně, tak 59% těchto respondentů uvedlo, že pro studium využívá formu samostudia, což nepovažuji za efektivní formu studia.

Když byla zjišťována průměrná úroveň angličtiny těchto respondentů, bylo zjištěno, že převládá u všech částí jazyka (čtení, psaní, komunikace, poslech) středně pokročilá úroveň (B1 podle CEF).

Pouze 8% respondentů uvedlo, že jsou držiteli jednoho z mezinárodních certifikátů, popřípadě mají z angličtiny státnice.

Závěrem bylo zjištěno, že 74% respondentů považuje studium za angličtiny velice důležité.

Realita je však někde jinde.

Druhým nejrozšířenějším jazykem je němčina. Z výzkumu jsme také zjistili, že 63% respondentů se během svého života věnovalo němčině, avšak pouze 5% respondentů může považovat němčinu za svůj cizí jazyk.

Jak jsou na tom ostatní jazyky?

Mnozí uchazeči o zaměstnání stále ještě uvádějí, že ovládají ruštinu. Dle statistiky je to třetí nejrozšířenější jazyk v Česku a ovládá ho alespoň na základní úrovni 16 procent kandidátů. Bohužel však ze strany zaměstnavatelů o tento jazyk v současnosti není zájem.

Požadavky na ostatní cizí jazyky jsou spíše ojedinělé. Firmy je chtějí, zejména pokud potřebují překladatele, lektory či zaměstnance, kteří by měli pracovat pro společnost působící na daném trhu, kde se nemluví anglicky ani německy. V takových inzerátech vyžadují téměř výlučně aktivní znalost jazyka.

Chcete si najít práci, aniž byste ve svém životopisu lhali?

Začněte s angličtinou okamžitě! Na trhu jazykového vzdělávání je spousta možností, jak si angličtinu zdokonalit, popř. naučit. Důležité je však studium angličtiny neodkládat, neboť požadavek ze strany zaměstnavatelů, mít aktivní znalost angličtiny, tady je a bude.

V prvé řadě bych vám doporučila si zjistit, jaká úroveň angličtiny opravdu jste. Jednou z možností je si vyzkoušet online test zde. Firmy požadují alespoň úroveň pokročilí (B2 dle CEF). Jestliže se na této úrovni nenacházíte, na nic nečekejte a se studiem angličtiny začněte.

zpět


lektor angličtiny v Ostravě

Kontaktujte nás

abc english
Sídlo jazykové školy a vedení
jazykových kurzů Ostrava
Tvorkovských 5
709 00 Ostrava-Mariánské Hory

Najít adresu na mapě
Zobrazit všechny pobočky

Mobil: +420 775 554 673
Telefon: +420 596 616 058
info@abcenglish.cz

Otevírací doba:
Po - Čt 8:30 - 16:30

British Council Partner Institution Oxford quality

Britské centrum a také British Council spolupracuje s jazykovou školou abc english, kterou doporučuje pro přípravu ke cambridgeským zkouškám.