Jazyková škola
a překladatelská agentura

Buďte s námi online Přihlašte se online ZDE

Hledáte jazykovou školu v Ostravě? Podle čeho poznáte kvalitní jazykovou školu?

25.8.2014

Spousta z vás se ptá: „Která jazyková škola je opravdu kvalitní?“, „Jak poznáme opravdu kvalitní jazykovou školu?!“. Na to vám jednoduše neodpovím…

Věřím, že je opravdu těžké vybrat tu dobrou a kvalitní jazykovou školu, když na vás ze všech rohů a koutů kouká reklama „Vyber si mě…..!“, „Já jsem ta pravá jazyková škola!“, „Se mnou se anglicky opravdu naučíš!“. Ne vždy je však pravdou to, co si přečtete buď na vyvěšené nástěnce, nebo to, co je napsáno na reklamním letáku, který jste zrovna vytáhli ze schránky, popřípadě to, co si přečtete na internetu.

Dříve než se do nějakého jazykového kurzu zapíšete a kurz zaplatíte, zjistěte si důležité a směrodatné údaje, které mnohdy naznačují to, kolik se vlastně v dané jazykové škole naučíte.

V tomto článku bych vám chtěla hlavně sdělit to, co je při výběru jazykové školy opravdu důležité, na co byste si měli dát pozor.

Kritéria výběru jazykové školy – Na jaké parametry výběru jazykové školy se zaměřit?

Jaká je tradice jazykové školy?

Tak v prvé řadě si zjistěte všechny informace, které se týkají vámi vybrané jazykové školy. Důležitým parametrem výběru jazykové školy je její tradice, tj. jak dlouho jazyková škola na trhu jazykového vzdělávání působí. V Moravskoslezském kraji i v Ostravě existuje nespočet jazykových škol a agentur a je opravdu rozdíl, když se přihlásíte do jazykové školy, kterou si právě někdo otevřel, nebo do jazykové školy s více než desetiletou historií.

Na co se jazyková škola specializuje?

Dalším důležitým kritériem je, jakou specializaci jazyková škola má. Jestliže se jazyková škola specializuje čistě na angličtinu, popřípadě jiný jazyk, lépe pro vás. Již to vypovídá o její kvalitě. Nikdo přeci nemůže dělat své řemeslo lépe, než když se drží jedné věci.

Jak probíhá výuka v jazykové škole?

Dále, co byste se měli snažit zjistit, je, jak bude váš jazykový kurz vůbec vypadat, tím mám na mysli:

  • jaký je maximální počet studentů ve skupině,
  • z jakých učebnic a studijních materiálů se budete učit,
  • kdo bude vést váš jazykový kurz,
  • jakou metodu lektoři používají,
  • jaký je rozsah jazykové výuky,
  • v který den a hodinu budete do jazykového kurzu chodit.

Uvědomte si, že si za jazykový kurz platíte nemalé peníze, a proto je dobré se nejdříve informovat. Ujistěte se tedy, jak bude váš jazykový kurz probíhat!

Jaké prostory pro výuku jazyková škola nabízí?

Zjistěte si, zda jazyková škola vlastní odpovídající prostředí a zázemí pro jazykovou výuku. Zda má jazyková škola centrálu a kde má další jazykové pobočky, jaké je vybavení učeben, technické zázemí apod.. Nebojte se, přijďte se do jazykové školy podívat, jen tak si vytvoříte první dojem z celkového prostředí školy.

Jakou lektorskou základnu jazyková škola má?

Dalším nejdůležitějším parametrem výběru jazykové školy je lektorská základna, to znamená, kdo vás bude celým jazykovým kurzem provázet, kdo vás bude angličtinu učit. Dbejte na to, aby lektor, který vás bude učit, měl pedagogické vzdělání v daném jazyce. Je třeba si uvědomit, že angličtinu umí v dnešní době kde-kdo, ale jen málokdo ji dovede učit a ještě je málo těch, kteří ji dokáží své studenty učit zábavnou formou.

Uvedu vám krásný, jednoduchý příklad. Je to jako s češtinou, v České republice umí každý člověk češtinu, málokdo ji však dokáže naučit druhého člověka.

Jaká je cena, kterou za jazykový kurz v jazykové škole skutečně zaplatíte?

Dalším, velice důležitým parametrem je cena, kterou za jazykový kurz zaplatíte. Cenu jazykového kurzu ovlivňují tyto parametry – počet lidí ve skupině, rozsah jazykového kurzu (jak dlouho probíhá jedna lekce jazykové výuky), frekvence návštěv jazykového kurzu (jak často budeme jazykový kurz za týden navštěvovat), délka jazykového kurzu (kolik týdnů jazykový kurz trvá).

Některý jazykový kurz se totiž může zdát levnější, v tomto případě platí, že vás pak ve skupině bude například více než deset studentů. Je fakt, že za jazykový kurz zaplatíte méně, ale může se stát, že si z jazykového kurzu také méně odnesete.

Cena jazykového kurzu je jedna věc a cena za učební materiál je věc druhá. Informujte se, zda jsou v ceně i studijní materiály.

Rozřazovací test u jazykové školy je již standardem

Určitě se ptáte, zda musíte v jazykové škole podstoupit vstupní rozřazovací test. Zde je třeba si uvědomit, že vstupní testy jsou v jazykových školách ne proto, aby vám dokázaly vaše neznalosti, ale proto, aby vás zařadily do správné studijní skupiny.

Na druhém místě je poté lektor, který přesně pozná, zda jste ve správné studijní skupině, kde jsou vaše slabiny a kde naopak vaše silné stránky. Kvalitní jazyková škola se vás neptá, jaká jazyková úroveň jste, jednoduše si to ověří.

Kvalitní jazyková škola poskytuje certifikát o absolvování jazykového kurzu

Zjistěte si, zda od jazykové školy dostanete certifikát o absolvování jazykového kurzu. V dnešní době to není bonus, ale samozřejmost. Certifikát o absolvování jazykového kurzu se vám bude určitě hodit například při žádosti o stáž či zaměstnání, nebo při přijímacím pohovoru na univerzitu. 

Jaké má jazyková škola reference?

Důležitým parametrem jsou reference jazykové školy. Toto je však polovina úspěchu. Určitě se poptejte svých známých, kamarádů a rodiny, kdo danou jazykovou školu navštěvuje či navštěvoval. Rozumné si udělat obrázek o jazykové škole ze všech zdrojů.

Má jazyková škola jasnou a přehlednou prezentaci jazykových kurzů?

Podívejte se, jak jazyková škola prezentuje svou nabídku jazykových kurzů, tím mám na mysli, zda jsou kvalitně popsány jednotlivé úrovně pokročilosti, varianty a typy jazykových kurzů, harmonogram jazykových kurzů, používané studijní materiály či sylabus.

Jak je zastřešena organizace průběhu a zápisu jazykového kurzu?

Dnes každá kvalitní jazyková škola má svého koordinátora, který se stará o celkovou organizaci jazykového kurzu.

Koordinátor jazykové školy je ochoten a připraven vám kdykoliv poradit a pomoci s výběrem jazykového kurzu, odpoví vám na všechny organizační otázky týkající se jazykového kurzu, informuje vás ohledně nahrazování hodin, výluk či prázdnin, dále firemním klientům také poskytuje reporting ohledně docházky.

Zjistěte si, kdo tuto funkci v jazykové škole zaujímá, spojte se s ním. Nebojte se s jazykovým koordinátorem sjednat schůzku. Jeho vystupování také vypovídá o kvalitně jazykové školy.

 Přečtěte si dále:

Na řadu přicházejí letní kurzy angličtiny 2014 – Připravte se na letní sezónu s jistotou!

Jak vybrat vhodnou překladatelskou agenturu a přitom nenarazit?

Mezinárodní certifikát se rovná prestiž a pracovní úspěch

Online podpora jazykových kurzů angličtiny

 

Nebo přejděte rovnou do sekce jazyková škola Ostrava na našich stránkách.

 

zpět


lektor angličtiny v Ostravě

Kontaktujte nás

abc english
Sídlo jazykové školy a vedení
jazykových kurzů Ostrava
Tvorkovských 5
709 00 Ostrava-Mariánské Hory

Najít adresu na mapě
Zobrazit všechny pobočky

Mobil: +420 775 554 673
Telefon: +420 596 616 058
info@abcenglish.cz

Otevírací doba:
Po - Čt 8:30 - 16:30

British Council Partner Institution Oxford quality

Britské centrum a také British Council spolupracuje s jazykovou školou abc english, kterou doporučuje pro přípravu ke cambridgeským zkouškám.