Jazyková škola
a překladatelská agentura

Buďte s námi online Přihlašte se online ZDE

Chcete se konečně naučit anglicky? Poradím vám pár důležitých kroků, jak jsem se za rok naučila anglicky

31.1.2015

Už vás to nebaví, jak kolem vás všichni mluví anglicky, a vy se jen straníte. Říkáte si: „Doufám, že na mě nepřijde řada. Doufám, že se mě nikdo na nic nezeptá.“. Angličtina je pro vás veliký handicap a nevíte, co s tím uděláte. 

Dlouho přemýšlíte nad myšlenkou, jak se anglicky opravdu naučíte. Vždyť je to tak jednoduché :-). Stačí jen a jen začít. 

Byla jsem na tom stejně jako vy. Anglicky jsem nemluvila, vyhýbala jsem se jakémukoliv kontaktu s angličtinou a bránila se angličtině vůbec. Prostě jsem si odpověděla jasně: „Ne, na jazyky vůbec nejsem, anglicky se stejně nenaučím, nemá to smysl.“. Jak je to ale nyní? 

Je to něco málo přes rok a musím říct, že tyto myšlenky a říčky jsou pouhou minulostí. 

Protože, já angličtinu už umím a ovládám!

„To je sice fajn, ale já to nikdy nezvládnu.“, říkáte si. Tak takhle určitě ne, takhle rychle vzdát vás nenechám. Poradím vám šest hlavních kroků, jak jsem se s angličtinou poprala a skutečně naučila. Proč to říkám zrovna já? 

Protože já jsem ukázkový příklad „věčné“ studentky angličtiny. Angličtina mi nikdy nešla, ale na rozdíl od vás jsem to nevzdala… Nyní k věci. 

Chcete se angličtinu skutečně naučit? 

Odpověděli jste si nyní „ano?. Výborně, tak přejdeme dále. Předám vám pouze svou zkušenost, své názory a fakta, které mi pomohly. 

1. Proč bych se měla angličtinu vůbec učit? K čemu mi je angličtina dobrá?

Angličtina je běh na dlouhou trať. Je třeba se nejdříve smířit s tím, že za rok to opravdu neskončí. Za rok dokážete angličtinu používat v nejběžnějších situacích, přečtěte si anglický článek či přeložíte anglické věty, ale tím to rozhodně nekončí. 

Cizím jazykům je třeba se neustále věnovat. Vzpomeňte si, jak jste byli malé děti, také jste se neustále ptali svých rodičů, co znamená toto či tamto. Stejné je to s cizími jazyky. Angličtinu je třeba dostat pod kůži a do své mysli. Je opravdu neefektivní se učit angličtinu strojeně, učte se angličtinu přirozeně. 

V prvním bodě je třeba si uvědomit důvod, proč byste angličtinu vůbec měli umět. Odpověď je jasné, proč asi, angličtina je totiž celosvětově uznávaný jazyk, který používá miliony lidí na zemi. 

  • Angličtinu potřebujete při cestě do zahraničí, 
  • angličtinu potřebujete při komunikaci s turisty, 
  • dále se s angličtinou můžete setkat v zaměstnání,
  • při komunikaci s obchodními partnery či zahraničními studenty.

Angličtina je všude kolem nás. Angličtina nás ovlivňuje, angličtina nás nutí ji umět a používat. Už tomu rozumíte? Před angličtinou v dnešní době neutečete. 

Nezáleží, jestli vám je patnáct, dvacet nebo padesát. Angličtina zdaleka nesouvisí s věkem, je určena pro všechny bez rozdílu věku, pohlaví, povolání, bydliště. Anglicky může v dnešní době mluvit opravdu každý!

Hlavní důvody, proč byste měli umět anglicky, už znáte. Nyní postoupíme dál a to k bodům, jakým způsobem se angličtinu skutečně naučíme. Způsoby, které pomohly mě, mému příteli i mému šedesátiletému otci, který je ukázkový příklad toho, že to opravdu jde!

Jaká je ale opravdu nejlepší cesta studiem angličtiny? Nejlepším způsobem je začít něco dělat :-), dělat to tak, aby vás to bavilo. Nenuťte se do ničeho, co vám není přirozené, protože vám to nepůjde a anglicky se nenaučíte. Brzy vás tento způsob omrzí a ve finále s tím skončíte…. A to nechcete vy ani já. 

Možností studia angličtiny je nespočet. V tomto článku uvedu ty způsoby, díky kterým je má angličtina úplně někde jinde než minulý rok. 

2. Kurz angličtiny mi pomohl se rozmluvit!

Jaký máte názor na jazykový kurz angličtiny? Patříte mezi ty, co si myslí, že je zbytečný, nebo že to jsou zbytečně vyhozené peníze? Tento názor vám vymluvím a to hlavně proto, že poměr cena a výsledek je úžasný. Vždy jsem se jazykovému kurzu vyhýbala, ale dnes již vím a jsem přesvědčena, že je to pro studium angličtiny nepostradatelná součást. 

Jazykový kurz v Ostravě navštěvuji přesně rok a výsledky se dostavily. Za jeden rok jsem se posunula o jednu celou jazykovou úroveň. Efekt sice nepřišel hned, ale přišlo to. Také patřím mezi ty studenty, kteří jsou nedůvěřiví, jednoduše jsem vyzkoušela ukázkovou hodinu zdarma, která je v kvalitních jazykových školách standardem. 

Hned po první hodině jsem byla přesvědčena, že to je ta pravá cesta. Během jedné lekce jsem zjistila, že tento styl a průběh celé hodiny mi naprosto vyhovuje. Velikou výhodou je, že jsem si vybrala přesně ten typ kurzu, který jsem chtěla, to je standardní jazykový kurz s rozsahem minimálně dvě hodiny za týden. Byla jsem pilná studentka, ani jednu hodinu jsem nevynechala :-). 

Jedno vím, peníze utracené za jazykový kurz jsem investovala správně a nelituji toho. 

Chcete se dozvědět více o jazykových kurzech?

 3. Jste vášniví čtenáři? Já ano, knihy a časopisy zásadně v angličtině

Další bod, který přispěl k rozvoji mé angličtiny, byl mi velice příjemný. Jsem vášnivou čtenářkou, knihy čtu ráda, často a vlastně kdekoliv, kde je to možné. Tak jsem se rozhodla svou zálibu převést do angličtiny. Začala jsem cedulemi, jednoduchými texty, jednoduchými knihami. Jakmile jsem pocítila zlepšení, začala jsem číst anglické časopisy a odborné publikace. 

Zkuste to také! Jestliže máte rádi četbu stejně jako já, sáhněte nejdříve po jednoduché anglické knize, kterou jste již četli. Budete ději lépe rozumět. Anglické verze knih jsou běžně k dostání v knihovně, jednoduše si půjčte vámi známé knihy a začněte číst. Dále si kupte zajímavé zahraniční časopisy a noviny a pomalu si je začněte překládat. I s malou slovní zásobou to půjde, ze začátku sice pomalu, ale později se efekt dostaví. Když se dostavil u mě, tak u vás určitě daleko rychleji. 

4.Na počítači a internetu trávím veškerý svůj čas! Přepněte svůj režim do angličtiny!

Jste počítačoví a internetoví maniaci jako já? Výborně, v tom případě vám poradím jednu úžasnou věc, jak si zlepšit svou angličtinu. Je to jednoduché, stačí si přepnout počítač do anglického nastavení

Internet je médium, které je naplněno nespočtem článků. Jen například Wikipedia je vybavena nejrůznějšími tématy, zajímavostmi, které lze číst v angličtině. Začněte tím, že si článek přečtěte bez pomocí slovníku, až potom použijte online překladač nebo slovník. Zjistíte tak, na kolik jste schopni porozumět anglickému textu. 

Internet lze také použít pro komunikaci v angličtině. Ano, používejte online komunikátor Skype, díky kterému se můžete spojit s lidmi na celém světě a popovídat si s nimi. Ze začátku jsem měla ostych, takže jsem si s nimi pouze anglicky psala. Jakmile jsme se více seznámili, tak jsme si jednoduše zavolali :-). Vyzkoušejte také vide-konferenci, kde se spojí více lidí najednou. Hlavní výhodou tohoto komunikátoru je, že je zcela zadarmo. 

5. Filmy a seriály už pouze v angličtině!

Zapomeňte už konečně na český dabing a vychutnejte si opravdovou kvalitu filmu. Je to jak z reklamy, že ano, ale je to opravdu pravda. Český dabing vám nikdy nesdělí, jak to herec opravdu myslel, cítil a vnímal. Jako bonus této akce budete mít opět zlepšení vaší angličtiny! 

Jak začít? Ze začátku si pusťte film s anglickými titulky. Za chvíli začnete vnímat mluvené anglické slova a spojíte si je s psaným anglickým textem. Angličtinu začínáte v této fázi „cítit“, vnímáte fráze, slovíčka, pochopíte je a ve finále si je zapamatujete. Myslíte si, že už jste natolik zdatný, že už anglické titulky nepotřebujete? V tom případě přejděte do druhé fáze, kdy si zkuste anglický film pustit bez titulků. Ze začátku to bude ještě trochu obtížné, ale postupem času budete sami překvapení tím, jak rozumíte a jste schopni si odvodit děj filmu. 

Na začátek si pusťte film, který jste již viděli, budete mít z toho větší radost :-). 

Rada na závěr…

Nevzdat to! Důležité je mít motivaci a najít si způsob učení se angličtiny, který je mi příjemný a nejvíce mi vyhovuje. 

Přeji mnoho štěstí při vaší cestě za angličtinou!

Přečtěte si dále:

Hledáte jazykovou školu v Ostravě? Podle čeho poznáte kvalitní jazykovou školu?

Jak vybrat vhodnou překladatelskou agenturu a přitom nenarazit?

Mezinárodní certifikát se rovná prestiž a pracovní úspěch

Jak se orientovat v nabídce jazykových kurzů a přitom se správně zařadit?

Online podpora jazykových kurzů angličtiny

 

Nebo přejděte rovnou do sekce jazykové kurzy na našich stránkách.

zpět


lektor angličtiny v Ostravě

Kontaktujte nás

abc english
Sídlo jazykové školy a vedení
jazykových kurzů Ostrava
Tvorkovských 5
709 00 Ostrava-Mariánské Hory

Najít adresu na mapě
Zobrazit všechny pobočky

Mobil: +420 775 554 673
Telefon: +420 596 616 058
info@abcenglish.cz

Otevírací doba:
Po - Čt 8:30 - 16:30

British Council Partner Institution Oxford quality

Britské centrum a také British Council spolupracuje s jazykovou školou abc english, kterou doporučuje pro přípravu ke cambridgeským zkouškám.